De rolstoel van Merijn is bij Ma geen beperking

“Ik ben vanaf de eerste dag goed opgenomen in de groep en voel me veilig”

Onze 1e jaars student Audiovisueel Merijn zit in een rolstoel. En dat feit zorgt al zijn hele leven voor problemen. Onmogelijke drempels, zware deuren, geen rolstoeltoilet, starende blikken, onbereikbare pashokjes in winkels, noem maar op. Zo moest hij elke dag anderhalf uur in een busje naar een school voor speciaal onderwijs. Niet omdat dat beter was, maar omdat geen enkele reguliere basisschool in de buurt een kind met een rolstoel kon aannemen. Terwijl hij zo graag gewoon wilde meedoen: “Ik heb ideeën, ik heb plannen, ik heb dromen, maar ik heb het idee dat daar nog niet echt naar wordt geluisterd.”

Hoe gaan we dat oplossen?
Waarom laten we kinderen en jongeren met een beperking niet gewoon meedoen? Hoe inclusief is Nederland eigenlijk voor mensen met een beperking? Deze vragen staan centraal in de uitzending van Pointer (KRO-NCRV) van 29 november. Merijn is een van de geportretteerden en vraagt demissionair minister van onderwijs Arie Slob op de man af: “Je kunt eigenlijk nog steeds niet terecht op een reguliere school als je een handicap hebt, dus hoe gaan we dat oplossen?” De minister verzekerde Merijn ervan dat er toegewerkt wordt naar inclusief onderwijs, stap voor stap moeten kinderen met en zonder beperking samen naar school kunnen.

Maar inclusiviteit gaat over veel meer, zoals het gevoel hebben dat je serieus genomen wordt ondanks je beperking, dat je er gewoon bijhoort. Inmiddels gaat het met Merijn veel beter. Hij is gestart met een mbo-opleiding bij ons op het Mediacollege Amsterdam en heeft het gevoel dat hij eindelijk mee mag doen. “Ik ben vanaf de eerste dag goed opgenomen in de groep en voel me veilig.”

Bekijk de hele uitzending van Pointer, aflevering ‘Beperkte toegang’; het fragment gefilmd bij Ma start op 17:45.

De foto is gemaakt door Mylano Vrouwe, eerstejaars student Audiovisueel.

“Ik ben vanaf de eerste dag goed opgenomen in de groep en voel me veilig”

Ook benieuwd naar de andere verhalen?

Bekijk ze allemaal en kom meer te weten over het werk bij Ma.
Deel deze pagina: